ÖĞRETİM GÖREVLİSİ MAAŞLARI NE KADAR?
Öğretim Görevlisi Maaşları Ne Kadar? Hedefiniz akademik kariyer ise aklınıza gelen ilk sorulardan biri muhtemelen bu olmuştur. Öğretim görevlisi olmak uzun ve zor bir süreç gibi görülmese de akademik kariyeri kendine hedef belirlemiş ve planlı, düzenli , başarılı ilerleyen kişiler için bu süreç çok ta zor olmayacaktır.
Nasıl Öğretim Görevlisi Olunur?
Öğretim görevlisi olmak için atacağınız ilk adım 4 yıllık lisans programını başarı ile tamamlamaktır. Adından uzman dalda 2 yıl yüksek lisans yapmak gerekmektedir. Yüksek lisansın 1 yılı ders 1 yılı da tez bitirme süreci olarak iki parçaya ayrılır. Tez bitirmeden öğretim görevlisi olmak mümkün değil bu nedenle öğretim olmak isteyen kişiler yüksek lisans programını tezli seçmek zorundadır. Eğer tezsin yüksek lisans seçmiş iseniz 2. yıllınızda tezli olarak değişiklik yapmak mümkündür.
Adayların yüksek lisansa başvururken lisansını tamamladığı not ortalaması oldukça önemlidir. Öğretim görevlisi olmak için yüksek lisans programından sonra doktora yapma şartı aranmaz. Yüksek lisansını tamamlayan adayların bundan sonra açılacak öğretim görevlisi ilanlarına başvurabilmesi için elde etmesi gereken bazı puanlar gerekmektedir. Bu puanlar şunlardır;
- Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)
- Yabancı Dil Puanı (YDS)
Bütün bu puanları elde ettikten sonra eğretim görevlisi başvuru puanı şu şekilde hesaplanmakta; ALES’te elde edilen puan %60 , YDS’den elde edilen puan %40 etki etmektedir. Bu puanlama sistemi 4 yıllık fakülte bölümleri için geçerlidir. Eğer meslek yüksek okulunda öğretim görevlisi olmak isteniyorsa burada yabancı dil puanı aranmaz. Meslek yüksek okulunda başvuru puanı şu şekilde hesaplanır; ALES puanı %70, lisans sürecinde elde edilen puan %30 etki etmektedir. Ancak öğretim görevlisi olmak için bir kaç adım daha vardır. Bu puanlar elde edildikten sonra resmi gazetede ve üniversitelerin resmi web sitelerinden kararname ile çıkarılan öğretim görevlisi ilanlarını takip etmek gerekmektedir. Yayınlanan öğretim görevlisi ilanındaki kriterler ile elde edilen mezuniyet ve puanlar uyuşuyorsa başvuru yapılabilir.
Başvuru aşamasından sonra belirli sayıda aday ön değerlendirmeye davet edilir ve belirli bir yazılı sınava sokulur ardından sınav sonucuna göre sınava giren adayalar arasında bir sıralama oluşturulur. Bu sıralamaya göre ihtiyaç duyulan öğretim görevlisi sayısına göre mülakata davet edilir.
Eğer 3 adet görevliye ihtiyaç var ise 6 aday davet edilir ve mülakatta puanlama yapılır. Mülakat ise analitik zekayı ölçmeyi niteleyen ve ilgili alandaki bilimsel içerikleri ne kadar hakim olduğunu tartan bunun yanında akademide ne kadar çok yer almak istediğinizi tartan bir süreç oluyor. Bu süreci de başarı ile tamamlarsanız öğretim görevlisi olmaya hak kazandınız demektir.
Nasıl öğretim görevlisi nasıl olunur öğrendik peki ya öğretim görevlisi maaşları?
Öğretim Görevlisi Maaşları
Bu kadar zor olan bir süreci başarı ile geçmenin bir ödülü olacaktır elbette. Akademiye girene kadar maddi ve manevi bir zorluğa giren adaylar öğretim görevlisi olmanın artılarıyla biraz olsun rahatlayacaklardır. Bu nedenle bu kadar zorlu bir sürecin sizlere ne kadar kazandıracağını merak etmekte haklısınız.
- Yeni başlayan öğretim görevlisi 13.677 TL
- (+6 yıl)Kıdemli öğretim görevlisi 13.924 TL
- (+9 yıl)Kıdemli öğretim görevlisi 14.125 TL
Bu maaş aralığı devlet üniversitelerin maaş skalasıdır. Fakat öğretim görevlisi maaşları ortalama olarak bu şekilde olsa üniversitelere ve dersin verildiği dil durumuna göre maaşlarda değişiklikler olmaktadır.
Özel Sektörde Öğretim Görevlisi Maaşı
Devlet üniversitelerin dışında özel üniversiteler de vardır ve burada da öğretim görevlisi olmak mümkün. Tabi ki de aynı yollar ile özel üniversiteler de öğretim görevlisi olunur. Özel üniversitelerde öğretim görevlisi maaşı ne kadar? Her üniversite farklı bir maaş ödemekte ancak ortalama verecek olursak; en düşük 6.800 en yüksek 35.000 TL arasında oynamaktadır. Özel üniversitede öğretim görevlisi maaşları üniversitenin öğrenci kapasitesi ve verilen programların öğretim ücretlerine göre öğretin görevlisi maaşlarını etkilemektedir.
Bu makalemizde öğretim görevlisi maaşlarına değindik bizi dikkate aldığınız için teşekkürler.