Polislik Soruşturmasında Aile Yakınlarına Bakılır Mı?
Polislik mesleğini isteyen adaylar bu kutsal sayılabilecek mesleğe giriş yapmak isterken birden fazla basamak atlamak gerekmektedir. Bunun başında KPSS puanları, fiziki yeterlilik testi, sözlü mülakat, sağlık raporları ve en sonunda güvenlik araştırması ve arşiv soruşturması ile tamamlanmaktadır.
Polislik soruşturması bu gruplar içerisinde en uzun olabilecek önemli sayılacak, geçilmesi gereken başka bir basamak grubudur. Peki, bu güvenlik soruşturması nedir diyecek olunursa; polis teşkilatı tarafından diğer hususları tamamlayan bireylerin meslek yönünden uygunluğu ile ilişkilendirilmesinde uygunluğuna bakılması durumundan yapılan araştırmadır.
Polislik Soruşturmasında Nelere Bakılır?
– Kimlik bilgilerine, kimlik kayıtlarının kişisel doğruluğu ve yabancı bir uyrukta bulunup bulunmaması
– Polislerin veya kolluk kuvvetleri tarafından hali hazırda aranıp aranmadığına, istihbarat teşkilatının arşivine düşüp düşmediğine
– Atatürk İlke ve İnkılaplarına aykırı olarak göstermiş olduğu davranışları bulunması
– Sır saklama yetisine bakılır.
belirtilen bu polislik soruşturması konularına bakılarak polislik mesleğine giriş için son basamak olarak bu araştırmalardan olumlu geçilmesi gerekmektedir. Bu soruşturma sadece kişisel değil yakın akrabaları da etkileyen bir soruşturma gerçekleşecektir. Yakın akrabalarında bulunduğu bu soruşturmada akrabaların şu denli özelliklerine bakılmaktadır.
– Girecek akrabalar yakın akraba türünde ki birinci dereceden olan akrabalar olarak soruşturmaya katılırlar
– Birinci derecede bulunan akrabaların meslekleri
– Adli sicil durumları bakılanlar arasında
– Bulundukları cemaat ya da herhangi bir topluluk üyelikleri
– Okudukları yıllara ait kalınan yerlerin nereleri olduğu
gibi araştırmalar ise birinci derecen akraba olanlara yapılan soruşturmalarda sorulan sorulardan bazılarıdır.