2022 CNC Operatörü Maaşları Ne Kadar?

2022 CNC Operatörü Maaşları Ne Kadar?

CNC Operatörü kariyer sitelerinde , gazete iş ilanlarında ve iş amaçlı nerdeyse tüm platformlarda karşımıza çıkmaktadır. O zaman CNC Operatörü maaşlarına değinelim.

2022 yılı enflasyon oranlarının dünyada ve ülkemizdeki seyri göz önüne alındığında CNC operatörü maaşları da her iş kolu gibi kariyer tercihlerinde etkili olmakta. Ama önce CNC’in açılımını öğrenelim.

Açılımı Computer Numercial Contorl biçiminde olan bu tanımı dilimizde Bilgisayarlı Sayısal Yönetim ya da Sayısal Bilgisayar Kontrolü anlamına gelmektedir. CNC operatörü bir makinanın kullananım uzmanı olarak kısaca tanımlanabilir.

Peki CNC operatörü hangi tip makinalar ile çalışmakta? Torna, freze , punch , Tel büküm makinesi ve 3 boyutlu yazıcı CNC operatörlerinin en sık kullandığı makine örneklerindendir. Bu örneklerin bazıları manuel olarak, insan eliyle de kullanılabileceği gibi verimi son derece arttıracak biçimde CNC ile de kullanımı endüstriyel açıdan artık oldukça yaygındır. 

CNC operatörü maaşlarının düzeyini belirleyen de bu makinelerde ki uzmanlık seviyesidir. CNC operatörünün kullanımı dahilinde sonuç ve zaman verimliliği arttığı gibi, hata düzeltme sistemleri ile insan kaynaklı sorunların minimuma inmesi sağlanır. Manuel olarak birbirinden farklı işleri tekrar ayarlama yapmak gerekmez.

Bu makineler kesme, bükme, taşıma, eritme, delme, kazıma gibi şekil verme işlevleriyle malzemeyi değerlendirmemizi sağlayacak işleve sahiptir.  Sac, metal, plastik, ahşap, mdf gibi malzemeler CNC makinelerde biçimlendirilen yaygın örneklerdir.  CNC makine sistemi delme de yapsa, kesme de yapsa, diğer işlevleri de yerine getirse çalışma koşulu aynı prensiplere bağlıdır.

İşlevine göre makinalar 3 boyutlu olarak çok rahat bir şekilde hareket edip istenilen ürünü elde etmeyi sağlar. X , Y ve Z eksenleri içerinde + , – yönlere hareket ederek 3 boyutlu olarak ürün elde etmemizi sağlar. Burada CNC operatörünün ne kadar profesyonel olduğuna bağlı olarak çıkacak ürünün kalitesi belli olacaktır.

CNC makinaları Günümüzün endüstriyel koşullarında da hızlı ve seri üretim talebi karşılamak üzere piyasa rekabetinde vazgeçilmez bir üstünlük sağlamaktadır. 

Nasıl CNC Operatörü Olunur , Şartları Nelerdir?

Bu işte çalışabilmek için Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olması gerekmektedir. Meslek liselerinde Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri , Makine Teknoloji gibi bölümlerden mezun olmak bu mesleğin giriş aşaması için yeterlidir.  Meslek Lisesi çıkışlı olmayanlar ise, en az ilköğretim mezuniyeti koşulu ile Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından düzenlenen sınavlara girebilirler. Kamera kaydına alınan sınavlar sonucunda başarılı olan adaylar, Mesleki Yeterlilik Belgesi alır ve CNC Operatörü titrine sahip olurlar.

2022 CNC Operatörü Maaşları Ne Kadar?

CNC operatörlerinin maaşları çalıştığı şirketlerin kıdemine bağlı olarak değişmektedir. CNC operatörü asgari ücreti olarak belirlenen 6571 TL ile 13000 TL arasında bir aylık gelir düzeyi vardır.(13000 TL den yüksek miktarda maaş almak mümkündür.)

Stajyer, Tezgah elamanı , operatörlük , ustalık gibi sınıflandırmalar CNC operatörü maaşlarının ne kadar olacağını belirlediği gibi, bilgisel donanım, yetenek, kıdem gibi etkiler de bu gelir düzeyinde belirleyici olabilmektedir.

Bu makalemizde CNC Operatörü maaşlarına değindik bizi dikkate aldığınız için teşekkürler.

YAZAR BİLGİSİ