2020 BESYO’YA DAİR MERAK EDİLEN KONULAR

2020 BESYO’YA DAİR MERAK EDİLEN KONULAR

Bu yazımızda BESYO nedir? Nasıl BESYO’lu olunur? 2020 BESYO ya dair merak edilen soruları Diyarbakır besyo, polislik( pomem,pmyo,pöh,paem), askeri sınavlar(uzman çavuş,astsubay,subay,msü) parkur eğitmeni Mahsun ÜÇDAĞ detaylı olarak açıklayacaktır.

BESYO Nedir ?

BESYO Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nun kısaltılmış adıdır. Genellikle yüksekokullar 2 yıllık eğitim vermesine rağmen BESYO 4 yıllık eğitim vermektedir. Ancak BESYO kelimesi günümüzde yavaş yavaş yerini Spor Bilimleri Fakültesine ( SBF ) bırakmaya başlamıştır. Yani BESYO ile SBF aynı anlama gelmektedir.

BESYO Bölümleri Nelerdir ?

BESYO 4 yıllık bir üniversite olup, kendi içinde 4 ayrı bölümde hizmet vermektedir.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü
Antrenörlük Eğitimi Bölümü
Spor Yöneticiliği Bölümü
Rekreasyon Bölümü

 

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü

Çocukluğumuzdan beri en sevdiğimiz derslerden biridir Beden Eğitimi. Peki, bizim derslerimize gelen Beden Eğitimi öğretmenlerinin yetiştirilmesinde büyük rol oynayan BESYO’ların amacı bu konu da nedir?

BESYO’larda Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni yetiştirirken en çok gelecek nesillere sporu ve sağlıklı yaşamayı insanlara öğretecek eğitmenler olması ana amaç haline getirilmiştir. Bunu öğretirken hem yetiştirilen eğitmenlere hem de eğitmenlerin ileride öğretmen olduklarında öğrencilerine kendi branşlarındaki tüm olanakları nasıl kullanacaklarını nasıl kullandırabilecekleri öğretilir.

Antrenörlük Eğitimi Bölümü

Ülkemizde spor denince akla ilk futbol gelmektedir. Ancak antrenörlük sadece futbol ile ilgili değildir. Basketbol, voleybol, yüzme gibi birçok sporda antrenörlük vardır ve bu bir mecburiyettir. İşte bu mecburiyetlik ve gelişen spor teolojisi nedeni ile Antrenörlük Eğitimi adı altına bir bölüm oluşmuştur. Bu bölümün amacı bilimsel yollar ile teknolojinin son olanaklarını kullanarak gelecek için üst düzey sporcular yetiştirmektir.

Spor Yöneticiliği Bölümü

Adında da anlaşılacağı gibi bu bölümde sporla ilgili tüm okul ve kurumlara eğitimli spor yöneticileri yetiştirmektir. Sporla ilgili olarak günümüzün en büyük problemlerinden biri olan spor yöneticiliği bu bölümün oluşmasına vesile olmuştur. Bu bölümde ülkemiz de sporla ilgili söz sahibi olacak, spor ile ilgili konularda hem üst düzey yetkilileri hem de altına çalışanları en iyi şekilde yönlendirecek yöneticiler yetiştirmek hedef alınmıştır.

Rekreasyon Bölümü

Rekreasyon yenilenme demektir. Yani yoğun iş hayatımız ya da olumsuz olarak yaşadığımız olaylardan kendimizi sıyırarak vücudumuzu yenilemek, beynimizi boşaltıp sıfırdan başlamak gibi bir şey.

Rekreasyon bölümünde sizlere bu konuda yardımcı olacak bilinçli eğitmenler yetiştirilmektedir. Örnek verecek olursak, tatil yaptığınız bir otel de günlük aktiviteler yapılmaktadır. Doğa yürüyüşü, spor aktivitesi, halk oyunları gibi, işte bu aktiviteleri yaptıran eğitmenler bu bölümlerden çıkmaktadır.

Nasıl BESYO’lu Olunur?

BESYO’lu olmak için ilk yapılması gereken şey Temel Yeterlilik Testi (TYT) ‘ne girmeniz gerekmektedir. Bu sınav 40 Soru Türkçe, 20 Soru Sosyal Bilimler, 40 Soru Temel Matematik ve 20 Soru Fen Bilimlerinden olmak üzere toplam 120 soru sorulmaktadır.

Ancak genellikle Spor Bilimleri Yöneticiliği ile Rekreasyon Bölümleri Alan Yeterlilik Testi (AYT) puanı ile almaktadır. AYT puanı üniversite sınavındaki Eşit Ağırlık puan türünden hesaplanır.

Bu konuda TYT ile birlikte AYT yede girmenizde fayda olacaktır.

BESYO İçin Taban Puan Kaçtır?

Bu konuda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Eğitim – Öğretim Dairesi Başkanlığını yazısı aşağıdadır.

10.10.2019 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında; özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programları için, merkezi sınavla öğrenci alan programların aksine başarı sıralaması şartı bulunmamaktır.

Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) “özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programlarında olduğu  gibi başarı sıralaması şartının getirileceği” 2019 YKS Kılavuzunda duyurulmuştu.

Milli Eğitim Temel Kanunu’nda öğretmenliği “özel bir ihtisas mesleği” olarak tanımlanmış olması, öğretmen adaylarında aranılan niteliklerin yükseltilmesi gerektiği noktasından hareketle merkezi yerleştirme ile öğrenci alan öğretmenlik programı için AYT’den en düşük 300.000’inci başarı sırası aranmakla birlikte özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programların TYT puanı ile öğrenci aldığı göz önünde bulundurularak 2020 YKS’de özel yetenek sınavıyla öğrenci alacak öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmek için TYT’de en düşük 800.000’inci başarı sırasına sahip olma şartının aranmasına karar verilmiştir.

Bu nedenle TYT’den en az ham puan olarak 800.000’inci sırada olmanız gereklidir. Minimum almanız gereken puan 150’dir. Ancak her üniversite kendi baraj puanını kendisi belirler ve bu bazılarında 150 iken bazılarında 300 puan olabilir. Beden Eğitimi Öğretmenliği için her okul kendi Özel Yetenek Sınavını yapmaktadır. Bu sınavlar genellikle Ağustos ayında başlayıp Ekim ayına kadar sürmektedir.

 

 

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.