Besyo Yetenek Sınavları Nasıl Oluyor?

Üniversitelerin besyo ve spor bilimleri bölümlerine öğrenci alımları için yapılan ve çeşitli aşamalardan geçen sınava besyo sınavları denir. Her üniversite besyo yetenek sınavları yapmakta özerktir. Sınavların nasıl yapılacağını kendileri oluşturdukları komisyon ile karar verirler. Bunun sonucunda bir kılavuz oluştururlar Bu kılavuzlar üniversitelerin sitelerinde yayınlanır. En az 150 TYT Puanı almak yeterli olacaktır.
Yapılan Yetenek Sınavları Nelerdir?
Her üniversite farklı şekilde besyo yetenek sınavları hazırlar. Fakat genel olarak belirli türler vardır.
1) Koordinasyon
Birkaç istasyondan oluşturularak bir parkur oluşturulur. Parkurlardan iyi bir puan almak için iyi derecede yapmak gerekir. Parkurdan elde edilen puanla TYT ve OBP puanları çarpılır ve ağırlıklı ortalamaları alınır. Böylece yerleştirme puanı oluşturulur.
2) Branş
Üniversiteler öncelikle öğrenci alımı yapacakları bölümleri belirlerler. Belirlenen bölümlere yönelik sınavlar oluşturulur. Her branş için girilen sınavlarda kendi aralarında yarışılır ve belirlenen kontenjana girilmeye çalışılır.
3) Koordinasyon ve Branş
Her ikisi de üniversitelerde uygulanır. Bu sınavlarda ya koordinasyon sınavı ya da branş sınavının ön eleme sınavı yapılır.
4) Öz Geçmiş
Bazı üniversiteler öğrenci alımı için bu yolu kullanırlar. Bu yolu kullanan üniversiteler fiili olarak yetenek sınavı uygulamazlar. Başvuran adayların spor özgeçmişleri incelenir ve buna göre karar verilir.
5) Koordinasyon ve Öz Geçmiş
Burada genellikle koordinasyon parkuru kullanılır. Parkurdan alınan puana ek olarak özgeçmiş puanı eklenir.
6) ÖSYM Tercihi
Bazı üniversiteler yetenek sınavı yapmadan da öğrenci alımı yaparlar. Bu durum üniversitelerde besyo yada spor bilimleri bölümünü okuyabilmek için ÖSYM‘nin düzenlediği TYT sınavına girilmelidir. Bu sınavdan iyi puan almak yeterli olacaktır.